IABR 2035 - stad en regio Groningen

  • Netherlands 2035
  • Created April 20, 2016
Open this scenario

Om het scenario voor stad en regio Groningen in 2035 te produceren is Quintel als volgt te werk gegaan:

  1. Via een optimalisatie-algoritme is voor Nederland een scenario geproduceerd met 95% CO2-reductie. Hier is onder andere geoptimaliseerd op kosten en bio-voetafdruk. Het optimalisatie-algoritme is ingezet om te voorkomen dat persoonlijke voorkeuren van Quintel een rol spelen. Dit scenario is uitgebreid besproken in ons rapport voor de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Het is te downloaden via deze link.
  2. Vervolgens is dit scenario in zijn geheel geschaald naar het aantal verwachte huishoudens in deze regio, volgens CBS prognoses.
  3. Om het scenario vervolgens beter aan te laten sluiten bij de werkelijkheid van de regio Noordoost Groningen, zijn enkele aanpassingen gemaakt:
    1. De metaalsector is verwijderd (Aldel hangt aan het Duitse stroomnet)
    2. De raffinage- en petrochemiesector zijn verwijderd (bestaat in deze regio niet)
    3. De gasvraag in de tuinbouwsector is sterk verlaagd (bijna geen kassen in de regio)
    4. Gebouwen en met name huizen in de regio zijn nog beter geïsoleerd, omdat ze tegen 2035 aardbevingsbestendig zullen zijn en bij het aanpakken van de “schil” ook de isolatie/kierdichting is verbeterd.
    5. Het energiegebruik in de transportsector is verlaagd, omdat deze regio minder snelwegen en daarmee minder brandstofgebruik kent
    6. De productie van (duurzame) energie is consistent gemaakt met de plannen voor de regio

Dit betekent dat ook de aardgasproductie in Nederland naar rato is geschaald. Hierbij is de (door de aardbevingsdiscussie inmiddels achterhaalde) productiecurve in het ETM voor Nederland gebruikt. Voor de aardbevingsdiscussie voorzag men een scherpe daling van de productie uit het Groningen gasveld na 2020. Die reductie is nu vervroegd, waardoor de staart waarschijnlijk langer wordt en er in 2035 nog gas uit het Groningen veld gewonnen zal worden. Het is nu nog onmogelijk om te kwantificeren hoeveel aardgas de regio daadwerkelijk zal produceren, maar naar verwachting zal het meer zijn dan het evenredig deel van de totale productie waar dit scenario gebruik van maakt. We onderschatten dus waarschijnlijk de lokale aardgasproductie.

Om zo dicht mogelijk bij de feiten van vandaag de dag te blijven, veronderstellen we in het scenario dat alleen technologieën ingezet worden die vandaag de dag reeds beschikbaar zijn. Dat is dus een soort ‘worst-case-scenario’ approach. Natuurlijk zal innovatie de uitdaging nog iets verlichten in de toekomst. Precies waar en met welke innovatie is alleen niet te voorspellen. In het onderstaande gedeelte zullen we dergelijke innovaties wel bespreken, denk aan grootschalige opslag in batterijen of de bio-based economy, maar er is niet mee gerekend.

Enkele dingen die we voor dit scenario nog niet hebben gedaan, maar die in de toekomst zeer waarschijnlijk wel een rol zullen spelen:

  1. Vergassen in plaats van vergisten van organisch materiaal om groengas te maken
  2. Biomassa cascadering: de optimale inzet van landbouwgewassen voor de productie van voedsel, mineralen, grondstoffen en energie (zie het IABR rapport bij dit toekomstbeeld).
  3. Dynamische opslag of inzet van stroompieken voor:
    • opslag in batterijen (anders dan elektrische auto’s)
    • power-to-heat (d.m.v. stoomrecompressie of warmtepompen)
    • power-to-gas (met name in de industrie)
    • overige nieuw te ontstane flexibele stroom vraag (met name in de industrie)

N.B.: Het Energietransitiemodel kan geen onderscheid maken naar de verschillende gemeenten binnen het projectgebied en kijkt enkel naar het energiesysteem als geheel.

N.B.: De grootste energiegebruiker in de regio is de industrie. Quintel heeft de gegevens over industrieverbruik per energiedrager niet volledig kunnen valideren.

This scenario was last updated on May 8, 2019, in an earlier version of the model. The most recent release of the model was on March 7, 2024.
How do updates to the model affect scenarios?
Slider changes
During updates we must sometimes make small changes to the saved settings for some sliders. This is done to ensure that scenario remains compatible with the new version of the model and, whenever possible, that the intentions of the scenario’s author are preserved.
Outcomes
Scenario outcomes may change due to improvements in the model, better quality data, or the addition of new sliders.

Please note: Save your current scenario before opening another, or your changes might get lost.